Kasa fiskalna przepisy 2013

Razem z prawem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuację osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w pozycjach gastronomicznych jest konieczna?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć użycie do kobiet biorących się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W treść obowiązujących przepisów prawa tego nie kojarzy się również wobec podmiotów świadczących usługi połączone z pożywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj więcej o te, które oferują swoje usługi sezonowo. Podobna forma stanowi w wypadku podmiotów zatrzymujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W klubu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W aktualnej sytuacji nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo istnieje zatem potężna restauracja, lub też mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Znaczenia nie ma też wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kas w części gastronomicznej. Stąd też kasę wpisującą w klubu gastronomicznym trzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła istnieć już zafiskalizowana, zaprogramowana, zdolna do lekturze, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z drugimi stawkami VAT dla produktów z nowych kategorii.  Był to pierwszy warunek do wzięcia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w własnej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednak nie w grudniu chociaż w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje również fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w obecnych terenach kasę rejestrującą należy wejść w czasie 2 miesięcy wynosząc z końca miesiąca, w którym została stworzona pierwsza pomoc gastronomiczna.