Home Technika Jak przedłużyć świeżość żywności ?

Jak przedłużyć świeżość żywności ?

written by klaudiusz 18 lutego 2016
hermetyczne pakowanie żywności

Dowiedz się więcej tutaj

W dzisiejszych czasach marnujemy dużo żywności, co nie powinno mieć miejsca. Powietrze jest jednym z przyczyn psucia się jedzenia. Jedzenie traci wtedy smak i wartości odżywcze. Czy jest możliwość, żeby temu zapobiec? Oczywiście jest na to kilka sposobów, niektóre sposoby nie są zbyt dobre, na przykład wmuszanie w siebie resztek żywności. Co więc proponuję?

Hermetyczne pakowanie żywności

U mnie na pierwszym miejscu stoi hermetyczne pakowanie żywności, dzięki czemu mogę zrobić większe zakupy i nie muszę wszystkiego wykorzystywać w bardzo szybkim terminie, jedzenie wytrzymuje naprawdę sporo czasu, oczywiście do póki go nie rozpakujemy. Jeżeli jednak już rozpakujemy żywność, która została zapakowana próżniowo w sklepie- zawsze możemy użyć pojemników próżniowych, które u mnie są na wysokim miejscu jeśli chodzi o rzeczy, które trzeba mieć w kuchni. A teraz parę przykładów, które was zaszokują. Ile wytrzyma chleb lub bułka niezapakowany próżniowo? Od 2 do 3 dni to jest maksimum. Tymczasem chleb zapakowany próżniowo wytrzyma od 7 do 8. Większa różnica jest jeśli chodzi o artykuły spożywcze w lodówce. Wołowina niezapakowana próżniowo wytrzyma od trzech do czterech dni, natomiast zapakowana próżniowo od trzydziestu do czterdziestu dni! Wnioskujemy więc, że przechowywanie żywności w sposób próżniowy pozwala utrzymać jej smak i świeżość nawet 3-5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Widzimy więc jak bardzo potrzeba jest to rzecz w dzisiejszych czasach gdzie jedzenia jest aż nad to.

hermetyczne pakowanie żywności

źródło: http://www.polkas.pl/pliki/_dodatkowe/aktualnosci/pakowarki_multivac_turbovac_tepro.jpg

Pojemniki próżniowe

Co do wyboru pojemników próżniowych jest tego naprawdę masa. Parę przykładowych opcji jakie posiadamy to worki próżniowe, pojemniki próżniowe, naczynia próżniowe, słoiki próżniowe a nawet korki próżniowe do butelek. Pakowanie próżniowe ma nieograniczone możliwości. Możemy pakować praktycznie wszystko na przykład warzywa, owoce, sery, mięsa, ciasta, ryby.

Jak widać każdy może wybrać coś dla siebie, a zakupione pojemniki starczą nam na naprawdę długi okres. Warto pamiętać, że próżniowe pakowanie nie zastąpi niskiej temperatury jaka jest w lodówce. Przechowywanie mięsa w temperaturze pokojowej jest prostą metodą do zatrucia pokarmowego. Co jest najbardziej interesujące- pakowanie próżniowe pozawala zaoszczędzić pieniądze. Wiadomo, że na początku trzeba wydać pieniądze na odpowiedni sprzęt ale na dłuższą metę to się zwraca z nawiązką.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

1 comment

You may also like

1 comment

Maria 14 lipca 2016 at 10:20

Czy są jakieś punkty w dużych miastach takich jak Kraków, Warszawa, Katowice w których można przynieść żywność i zapakować próżniowo? Profesjonalne pakowarki niestety kosztują bardzo dużo, nawet kilkanaście tysięcy złotych i mało osób prywatnych jest w stanie zakupić. Natomiast tanie pakowarki niestety nie grzeszą jakością, gdzie zamiast pompy tworzącą próżnie jest zwykły wiatraczek. 

Leave a Comment