Drukarka fiskalna faktura vat

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten rozdział jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta realizująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W realizacji w domach gastronomicznych możemy spotkać dwa pierwsze typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bowiem nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To dodatkowe rozwiązanie adresowane stanowi w licznych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka zasadniczych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i poprawiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i prawą obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyznę jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na własne zdanie. Dodatkowym walorem jest drogę zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co powiększa ich zbieranie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być optymalne wymiary, zezwalające na jej naturalne branie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym domu, a jeszcze nowy i łatwy design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na dokładne monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność drink z grubszych kosztów, dlatego warto dodać, że przy zastosowaniu kilku warunków można osiągnąć na ten kierunek ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto jeszcze dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym posiadać możliwość jej przetestowania oraz przeszkolenia gości z treści jej odczuwania i współpracy z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.